Casa de campo en Ballymahon | Irlanda

ODOS Architects

Esta serie de edificios de granja del siglo XVIII se asienta en los bosques de las afueras de Ballymahon, en el condado de Longford, Irlanda. Los edificios existentes formaban originariamente los tres lados de un patio, y una antigua muralla desmoronada lo completaba. Una nueva ala de una sola planta reemplaza a la antigua muralla y ofrece una cocina abierta al comedor y al living.

Casa de campo en  Ballymahon | Irlanda. ODOS Architects

ODOS Architects


En la parte trasera se ha alojado el dormitorio principal, en suite. Los edificios existentes han sido restaurados, en particular los dormitorios, baños, estudio y garaje. La introducción de esta nueva ala es un intento de completar el patio, a la vez que permite una transparencia visual entre el patio y los bosques circundantes. En el exterior, el revestimiento de cedro aceitado intenta conectar esta nueva ala con su entorno boscoso, mientras que ofrece la calidez de la madera para el patio interior, algo que falta en los edificios preexistentes.

Casa de campo en  Ballymahon | Irlanda. ODOS Architects

ODOS Architects


Casa de campo en  Ballymahon | Irlanda. ODOS Architects

ODOS Architects


Casa de campo en  Ballymahon | Irlanda. ODOS Architects
Cocina

ODOS Architects


Casa de campo en  Ballymahon | Irlanda. ODOS Architects

ODOS Architects


Casa de campo en  Ballymahon | Irlanda. ODOS Architects
Dormitorio

ODOS Architects


Casa de campo en  Ballymahon | Irlanda. ODOS Architects

ODOS Architects




ODOS Architects
ODOS Architects en Arquitectura Arkinetia


Texto original en inglés:

Project Title: Farmhouse at Ballymahon, Co. Longford
Award Category: House Extension
Order Number: 1235697


Architects Comments

This collection of 18th Century farm buildings sit central to woodlands outside Ballymahon, Co. Longford. The existing buildings originally formed three sides of a courtyard. An old crumbling stonewall completed this courtyard. A new single storey wing replaces the old wall and provides open plan living kitchen and dining accommodation. To the rear, en-suite master bedroom accommodation has been provided. The existing buildings have been restored to house varying accommodations, notably bedrooms, bathrooms, studio, garage & plantroom. The introduction of this new wing is an attempt to complete the courtyard whilst allowing a visual transparency between the courtyard and the woodlands beyond. This is something, which is lacking in the existing collection of buildings. Large expanses of frameless glazing allow the user to engage with both the courtyard and the surrounding landscape. This is in stark contrast to the experience one feels when in the existing buildings. Their small aperatured interiors provide lowly lit spaces, which suggest secondary accommodation. Externally, the oiled cedar cladding attempts to connect this new wing to its wooded surroundings whilst offering warmth of material to the inner courtyard, something that is lacking in the existing collection of stone, brick and slate buildings. The use of highly aggregated sand blasted concrete tonally links this new wing to the existing collection of buildings. The new wing has been raised off the ground to give it a float-like quality. This contrasts against the routed character of the existing buildings. This wing has been ‘skewered’ through the existing two storey farmhouse allowing the surrounding landscape to flood into the inner courtyard. The protruding section to the rear of the farmhouse, houses the master bedroom accommodation and forms an ‘eye’ to the surrounding woodland. The extended raised terrace off the dining area is an attempt to hold an edge to the courtyard. The mobile quality of this new wing, when viewed from the surrounding woodlands, suggests an ‘inhabited’ sliding door has been opened onto the surround woodlands.


Arquitectura en Irlanda
Arquitectura en madera
Casas minimalistas